Nieuwlied.nl | Zomer 2006 | Filip Leenman

Het boek laat zien en onderbouwd dat aanbidding veel verder gaat dan een moment van zingen en gebed, dat het een reis en zoektocht is naar een levende relatie met God die ons hele leven beÔnvloed en ons tot invloed in deze wereld maakt.

Wat mij bijzonder aanspreekt is dat oprechte aanbidding ons brengt tot naastenliefde en gerechtigheid. Zo vaak blijft het hangen in mooie woorden en liederen tijdens een feestelijk moment op zondag. Als we werkelijk het hart van God ontdekken zal het ons tot mensen maken die anders tegen onze medemens aankijken en ons tot daden aanzetten.
Ook doet David recht aan de verschillen in cultuur die de vormgeving van onze aanbidding bepalen. We moeten niet onze eigen smaak (of de best verkochte) tot norm maken, maar openstaan voor de veelkleurige wijsheid en creativiteit van God.
De kanttekeningen die ik bij dit boekje heb, is dat het soms moeilijk is een duidelijke lijn te zien, hier en daar worden er teksten bijgehaald die beter onderbouwd hadden kunnen worden. Hier wordt het duidelijk dat er een verteller en creatieveling aan het woord is en geen leraar. Heel eerlijk stelt het boekje dat het misschien meer vragen dan antwoorden over blijven. Maar de echtheid en het verlangen om deze ontdekkingstocht naar het hart van God te blijven gaan, is wat staat.
De aanbevelingen aan het slot zijn zeker van toepassing; creŽer verwachting, schep ruimte voor de Geest, rust de hele kerk toe voor aanbidding, creŽer een veilige plek. Dit is een reis die we allemaal zelf moeten ondernemen, individueel en als gemeenschap, samen met onze Leidsman en de Voleinder van ons geloof.