Scherp Zien


Artiest: Dr. Reinhard van Elderen
Informatie: Paperback | 48 pag. | Ekklesia | 2006
Categorie:
Artikelnummer: 9789075569414
Onze prijs: € 6.90
Aantal:

Korte beschrijving:

Over onderscheiden en de dienst der bevrijding.
Niet ieder mens weet zich vrij om te leven zoals hij zou willen. Gewoonten of gedachten kunnen die vrijheid beperken.
Pogingen om van ongewenst gedrag of denken los te komen brengen lang niet altijd de gewenste vrijheid.
Somigen geven dan op: 'Het zit er kennelijk niet in'. Andere mensen zoeken hulp. En ontdekken dat het ervaren 'kwaad' door verschillende (pastorale)  hulpverleners divers wordt benaderd.
De een denkt bij voorkeur aan aangeleerd gedrag en stelt dat wat aangeleerd is ook afgeleerd kan worden. Een ander zet sterk in op het voorleggen van het probleem aan God in gebed. Weer anderen zien achter elk wat dieper liggend probleem een innerlijke wond; dan bidt men om innerlijke genezing. Soms worden achter 'hardnekkig kwaad' machten gezien die kunnen worden verbroken en kiest men voor de dienst der bevrijding: een geest moet worden uitgedreven.

Inmiddels lopen er heel wat mensen rond die hbben meegemaakt dat 'iets is weggestuurd', zonder dat er iets veranderde.
Een aantal van hen beleeft zichzelf als een niet op te lossen probleem. De ontvangen 'hulp' wordt dan een extra probleem.

Over hoe we onderscheiden wat bij mensen speelt, wanneer ze te maken hebben met wat 'kwaad' is, gaat dit boek. Aansluitend bij de woestijvaders en hedendaagse auteurs als Anselm Grün en pater Johannes Touw schetst Van Elderen een zorgvuldige kijk en pastorale benadering. Zorgvuldig onderscheiden watr er speelt is zijn uitgangspunt. Scherp zien biedt een heldere evenwichtige kij voor wie anderen wil helpen om zo vrij mogelijk te leven.

Dr. Reinhard van Elderen is predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Hij is voorzitter van de werkgroep voor gebedspastoraat In Christus heel, die met een langelijk netwerk van getrainde vrijwilligers en professionals kortlopend 'dieptepastoraat' en toerusting aanbiedt. Tevens maakt hij deel uit van de redactie van het Bulletin voor Charismatische Theologie waarin met enige regelmaat artikelen van zijn hand verschijnen.